3 misverstanden over SQL en SCADA

Er zijn een aantal misopvattingen dat SQL (Structured Query Language) databases en SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) niet samen door een deur kunnen, waardoor de angst is ontstaan voor bedrijven om het samen te gebruiken. Terwijl er juist grote voordelen aan het gebruik van een combinatie van SQL-databases en SCADA zit. Wij leggen je graag uit wat die voordelen zijn.

Misverstand 1: Hoge kosten

Toen SQL voor het eerst op de markt kwam, waren databases duur. Door de jaren heen is de aanschaf van een SQL-database betaalbaar geworden en is er ook veel goede gratis software beschikbaar. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen zonder de hoofdprijs te betalen aan de slag, doordat SQL-databases gemakkelijk schaalbaar zijn.

Daarnaast bestaat er ook een misverstand over de kosten van het inhuren en trainen van personeel voor het onderhouden van databases. Omdat veel bedrijven al IT-personeel hebben die bekend zijn met SQL, blijft deze kostenpost over het algemeen laag. Daarnaast is SQL tegenwoordig zo populair dat het gemakkelijk is om opgeleide professionals te vinden, indien je hulp nodig hebt.

Misverstand 2: Het is te complex

Een ander veel voorkomend misverstand is dat databases erg groot, zwaar en complex zijn. Je hoeft echter geen IT-specialist te zijn om een database te gebruiken, het is namelijk eenvoudiger dan je denkt. MySQL is bijvoorbeeld een van de vele applicaties die zijn ontworpen om het beginners gemakkelijk te maken. Voor de meer geavanceerde functies zijn er veel middelen beschikbaar. Door deze grote hoeveelheid beschikbare stof, worden mensen er van weerhouden om eraan te beginnen. En dat speelt ook mee in het feit dat mensen denken dat het te complex is.

Misverstand 3: SQL en SCADA gaan niet samen

Door de uiteenlopende ontwikkelingstrajecten voor SCADA- en SQL-technologieën, besloten SCADA ontwikkelaars geen SQL databases te gebruiken voor het opslaan van besturingsgegevens. Daarom richten ze zich uitsluitend op het visualiseren van besturingsinformatie. Dit heeft geresulteerd in veel dure SCADA-pakketten die wel besturingsfuncties uitvoeren, maar kwalitatief slecht de data konden bijhouden en analyseren.

Het misverstand dat SCADA niet goed zou samenwerkt met SQL-databases wordt nog altijd geroepen door SCADA-software ontwikkelaars die niet willen of kunnen veranderen. SQL-databases werken niet alleen effectief samen met SCADA, maar het kan jouw SCADA-systeem nog veel meer laten doen dan dat het al kan.

Hoe SQL en SCADA elkaar juist versterken

Een modern SCADA-systeem dat volledig SQL compatibel is, biedt grote voordelen ten opzichte van traditionele SCADA. De 3 belangrijkste voordelen zullen we hieronder toelichten.

SQL verrijkt tijdreeksgegevens

Tijdreeksgegevens in traditionele SCADA zijn op een bepaalde manier geformatteerd waardoor het moeilijk is voor andere bedrijfssystemen om die tijdreeksgegevens te begrijpen. SQL gestuurde SCADA-software transformeert tijdreeksgegevens in een bepaald formaat. Hierdoor zijn de gegevens begrijpelijk voor en kunnen gemakkelijk gedeeld worden met andere systemen in jouw onderneming (zoals een ERP-systeem). Het combineren van besturings- en bedrijfsinformatie biedt de mogelijkheid om eenvoudig tijdreeksgegevens te vergelijken met gegevens in het hele bedrijf, waardoor de efficiëntie en winstgevendheid verbeterd kan worden.

Stel vragen aan jouw gegevens

Relationele databases zijn vanaf het begin ontworpen om niet alleen te dienen als opslagplaatsen voor gegevens, maar ook als krachtige motoren om vragen te stellen aan gegevens. Dit is zeer krachtig en het kan eindeloos worden gebruikt om belangrijke antwoorden te vinden die een positieve invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van een bedrijf.

Voorbeeld:
Je wilt weten wat de zuurgraad van een tank is (PLC-gegevens) op basis van welke grondstoffenleverancier je gebruikt (ERP-gegevens). Ook wil je zien of en hoe de kwaliteit van het product beïnvloed wordt (kwaliteitsgegevens). Daarnaast wil je ook weten hoe al deze factoren invloed hebben op de verkoop van het product (ERP-gegevens). Het antwoord brengt interessante en belangrijke informatie aan het licht. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken welke tanks hogere zuurgehaltes produceerden. Of dat het gebruik van grondstoffen van een bepaalde leverancier leidde tot een slechtere verkoop van het product.

Bespaar tijd

Tijd is geld en het hebben van controlegegevens in een SQL-database kan een grote hoeveelheid tijd besparen. In het geval van een terugroepingsactie zijn bijvoorbeeld de volgende opties mogelijk:

 • Als het bedrijf helemaal geen controlegegevens bijhield, zouden ze de hele productie moeten terugroepen met enorme verliezen tot gevolg
 • Indien het bedrijf gegevens bijhield in spreadsheets, zouden alle gegevens handmatig doorgespit moeten worden om een poging te doen het antwoord te vinden dat nodig is. Dit is een tijdrovend proces met productieverlies en mogelijk grote verliezen voor het bedrijf tot gevolg
 • Wanneer de gegevens zijn bijgehouden in een SQL-database kan het verbinding maken met andere bedrijfssystemen, waardoor het bedrijf sneller en gemakkelijker een antwoord krijgt.

Ignition: De nieuwe SCADA

Ignition is de nieuwe SCADA omdat het alle grote pijnpunten van traditionele SCADA oplost. Het platform biedt jouw bedrijf de mogelijkheid om gemakkelijk jouw processen te controleren, te volgen, te visualiseren en al jouw data te analyseren. En dat alles zonder limiet!

Download gratis de Factsheet “20 pijnpunten in de maakindustrie én hoe Ignition ze voor jou oplost”

download

  Ik wil graag meer weten over


   Maak mij blij met meer optimalisatie!

   Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Waar kunnen we je meer over vertellen?


     Download gratis whitepaper

     "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


      Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


       Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


        Ontvang de prijslijst direct in jou inbox         Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

         Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

          Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!           Download gratis Ignition

           Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!


            Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
            Welke oplossing ben je naar op zoek?


             Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


              Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


               Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


                Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!