5 onmisbare functies van een MES systeem

Door het integreren van een MES systeem stroomlijn je jouw gegevensstroom, waardoor de productiecapaciteit toeneemt. Dat alles zonder extra inleg van kapitaal. Zolang de maximale productie-efficiëntie niet bereikt is, moet continue verbetering namelijk een belangrijk onderdeel zijn binnen jouw bedrijf.  Door middel van deze 5 MES-tools zie jij direct waar in het proces verbeteringen nodig zijn.

1. Monitor productie-efficiëntie

Overall Equipment Effectiveness (OEE) is een berekening die wordt gebruikt voor het in meten van jouw productie-efficiëntie. De OEE is een score met een maximale waarde van 100, echter is een score van 100 in de meeste industrieën niet haalbaar. Dan dien je namelijk te produceren zonder fouten, zo snel als jouw machine kan draaien zonder enige stilstanden. Echter helpt OEE je niet alleen met realtime inzicht in jouw efficiëntie, maar kan het MES systeem ook aantonen waarom een machine bijvoorbeeld stil staat. Als er zich bijvoorbeeld plotseling een error voordoet in een van jouw machines, kan je het probleem direct aanpakken in plaats van eerst op zoek te gaan naar de oorzaak.

Meer weten over OEE?

Download hieronder ons whitepaper “De manier om OEE in de praktijk toe te passen”

download whitepaper

2. Traceer afgewerkte goederen, grondstoffen enz.

Met Track & Trace kan je bijvoorbeeld zien waar in het proces alle grondstoffen gebruikt zijn en wat er is geproduceerd. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om voorraden op elkaar af te stemmen, inzicht in wat er beschikbaar is en wanneer een bestelling geplaatst dient te worden. Daarnaast kan je met Track & Trace geld besparen door het reduceren van afval en verspilling van materialen in jouw productieproces. Ook kan je risico’s in kritieke situaties beperken, zoals bijvoorbeeld wanneer er een terugroeping geldt op jouw producten. Je weet door al deze informatie namelijk precies welke batches teruggeroepen dienen te worden.

3. Beheer en controleer recepten en omschakelingen

Een recept definieert instellingen en hoeveelheden om een ​​specifiek product op een consistente manier te produceren. Deze functie biedt een efficiënte manier om recepten te beheren en te selecteren, afwijkingen in receptwaarden bij te houden, recepten veilig te houden, receptwijzigingen bij te houden, recepten te analyseren en receptrapporten te genereren. Met deze functie verminder je simpelweg de tijd die gewoonlijk nodig is om productierecepten te beheren. Een echte must-have dus voor bedrijven die verschillende producten produceren of machines in verschillende modi laat draaien!

4. Meet en beheers je kwaliteit

Met de implementatie van Statistical Proces Control (SPC) krijg je meer inzichtelijke gegevens om de productiekwaliteit te waarborgen. Zo kan je vroegtijdig problemen detecteren in jouw productieproces en dus kwalitatief slechte geproduceerde producten voorkomen door bij te sturen voordat ze daadwerkelijk geproduceerd zijn. Met SPC kan dus veel afval en rework voorkomen worden én het is ook nog eens beter voor het milieu! Iedereen in jouw onderneming die de SPC-gegevens nodig heeft, kan deze in realtime bekijken en analyseren.

Meer weten over SPC?

Download hieronder ons whitepaper “Hoe je met SPC tot een beter product komt!”

download whitepaper

5. Maak de koppeling met jouw ERP systeem

Door de koppeling te maken tussen jouw MES systeem en jouw ERP systeem zijn de dure en foutgevoelige papierstroom en de onnodig vele Excel sheets in jouw organisatie niet meer aan de orde. Door deze koppeling, zijn er minder handmatige acties nodig om alle productiegegevens te verwerken in het ERP systeem. Wegens tijdgebrek blijven veel downtimeredenen onverklaard. Na koppeling worden echter alle gegevens in realtime uitgewisseld tussen de verschillende afdelingen, waardoor je altijd up-to-date bent. Door onnodige handelingen en fouten te elimineren, wordt de kwaliteit en efficiëntie van jouw productieproces verhoogt. Een win-win, beter voor het milieu én beter voor jouw bedrijf!

Wil je je hele bedrijf kunnen monitoren in één systeem? Met Ignition van Inductive Automation is kunnen alle lagen van de automatiseringspiramide in één systeem verwerkt worden voor optimale efficiëntie. Ignition is geen ERP systeem, maar het platform kan wel naadloos samenwerken met de meeste ERP systemen (waaronder SAP, één van de meest gebruikte ERP systemen).

Bekijk onze Ignition MES-demo

In een ideale wereld werken industriële machines, software én mensen efficiënt met elkaar samen, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet zo te zijn. Het kost vaak veel geld en tijd om een proces efficiënter te laten verlopen. Gelukkig is er een manier om al deze obstakels te omzeilen, namelijk met dé nieuwe manier van SCADA/MES: Ignition by Inductive Automation®.

Download ook ons factsheet "20 pijnpunten in de maakindustrie én hoe Ignition ze voor jou oplost!"

download factsheet

  Ik wil graag meer weten over


   Maak mij blij met meer optimalisatie!

   Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Waar kunnen we je meer over vertellen?


     Download gratis whitepaper

     "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


      Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


       Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


        Ontvang de prijslijst direct in jou inbox         Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

         Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

          Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!           Download gratis Ignition

           Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!


            Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
            Welke oplossing ben je naar op zoek?


             Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


              Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


               Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


                Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!