Oude SCADA updaten of een nieuw SCADA-systeem?

Staat er een software update gepland? Ga dan eens na of je toe bent aan een nieuw SCADA-systeem. Beide opties hebben natuurlijk voor- en nadelen én zijn niet goedkoop. Maar wat is nu eigenlijk de beste investering?

Wat veel bedrijven tegenhoud de overstap te maken

Ondanks de vele voordelen die moderne SCADA-software biedt, worden bedrijven ervan weerhouden de overstap naar een nieuw SCADA-systeem te maken. Dit komt onder andere door drie factoren: de licentiekosten, de trainingstijd en het verlies van investering. Wij leggen ze graag verder uit!

1. Licentiekosten

De overstap naar een nieuw systeem brengt veel kosten met zich mee, wat natuurlijk afhankelijk is van welk SCADA-systeem dat je kiest. Deze kosten kunnen snel oplopen, maar het alsmaar updaten van jouw huidige systeem brengt net zo goed kosten met zich mee. Het komt vaker voor dat een update van een softwarepakket naar de nieuwste versie net zo veel kost, of zelfs meer, dan het overstappen naar een nieuw softwarepakket en dan beschik je nog niet over nieuwe of extra functionaliteiten. Eigenlijk zijn dit dus dure, geforceerde updates en dure ondersteuningscontracten waarvan de kosten in de loop der tijd hoog oplopen. Er bestaat tegenwoordig SCADA-software met een eenvoudig en flexibel licentiemodel, waarbij je betaalt per server en niet per client of tag.

2. Trainingstijd

Medewerkers raken gewend en vertrouwd met de software wanneer ze het voor een lange tijd gebruiken. Wanneer er een nieuw systeem geïmplementeerd wordt, kost dit zowel tijd als geld om personeel op te leiden. Dit in combinatie met het feit dat ze een onbekende weg in zullen slaan, zorgt ervoor dat veel bedrijven kiezen om bij het systeem te blijven dat ze al kennen, zelfs als het gebrekkig is. Echter, een nieuwe softwareversie kan de manier veranderen waarop men handelingen uitvoert in het systeem.

Dat wil zeggen dat zelfs als je besluit bij je huidige systeem te blijven, je ongetwijfeld geld uit gaat geven aan het opleiden van jouw personeel om met de nieuwste versie te kunnen werken.

Enkele moderne SCADA-softwarepakketten zijn juist ontworpen om het gebruikersgemak te vereenvoudigen, wat op de lange termijn trainingstijd kan besparen omdat personeel het sneller onder de knie heeft. Wanneer je voor een pakket kiest dat nieuwe, krachtige functionaliteiten toevoegt die voorheen onmogelijk waren dan heeft dit een positieve invloed op de productiviteit en effectiviteit van jouw medewerkers. Uiteindelijk zal je de kosten, (in zowel tijd als geld) die nodig zijn om jouw personeel op te leiden, gemakkelijk compenseren.

3. Verlies van investering

Veel bedrijven zien op tegen de overstap omdat ze in de loop der jaren veel tijd, geld en mankracht hebben geïnvesteerd in het opzetten van het SCADA-systeem. Echter, wanneer je bij je oude SCADA-systeem blijft, is de kans groot dat een gedwongen update naar de nieuwste versie ook tot een investeringsverlies kan leiden. Waarom? Omdat veel traditionele SCADA-oplossingen versies uitbrengen die niet compatibel zijn met de vorige versies. Dat wil zeggen dat bepaalde delen (of zelfs het hele systeem) opnieuw gemaakt moet worden in de nieuwste versie van de software.

Moderne SCADA-software daarentegen maakt gebruik van SQL-databases die het gemakkelijker maken om met gegevens te werken door ze in een niet-eigendomsformaat te plaatsen. Dit betekent dat wanneer je in de toekomst moet converteren naar iets anders, jouw systeem gegevens beter converteerbaar zijn. Moderne SCADA-systemen die zijn gebouwd op de huidige IT-standaardtechnologieën behouden meer van jouw investering wanneer je in de toekomst wilt overstappen en/of updaten.

Tips bij het zoeken naar een nieuw SCADA-systeem

 • Flexibel en eenvoudig licentiemodel

  Een licentiemodel met onbeperkte clients en tags kan op lange termijn veel betaalbaarder blijken te zijn. Zelfs wanneer de kosten van de initiële licentie, de software en de integratiekosten worden meegerekend.

 • Webgebaseerde installatie en implementatie

  Een webgebaseerde architectuur versnelt ook de ontwikkelingstijd, omdat je elk scherm één keer maakt en het onmiddellijk op elke client-machine lanceert.

 • Tools voor snelle applicatieontwikkeling

  Met een nieuwe set van glimmende tools die moderne SCADA software kan bieden, kan je jouw SCADA-systeem tot nieuwe hoogten verheffen.

 • Open, toegankelijk formaat voor jouw gegevens

  Zoek een systeem dat een sterk trainingsprogramma en goede IT-ondersteuning biedt en vermijd SCADA-softwarepakketten die sterk afhankelijk zijn van propriëtaire technologieën.

 • Cross-platform compatibiliteit

  Zoek een softwarepakket dat volledig gebruik maakt van SQL-databases, zodat je jouw historische gegevens in een SQL-database op kan slaan. Hierdoor wordt het mogelijk ze te vergelijken met gegevens uit de gehele onderneming.

 • Zoek naar een systeem dat gemakkelijk kan worden aangesloten, met inbegrip van OPC-UA-compatibiliteit.

  Zo kun je al jouw tags op één plaats bewaren, wat het terugvinden ervan veel gemakkelijker maakt.

  Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


   Ik wil graag meer weten over


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


     Maak mij blij met meer optimalisatie!

     Waar kunnen we je meer over vertellen?


      Download gratis whitepaper

      "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


       Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


        Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


         Ontvang de prijslijst direct in jou inbox          Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

          Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

           Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!            Download gratis Ignition

            Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!


             Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
             Welke oplossing ben je naar op zoek?


              Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


               Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


                Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


                 Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!