Vergelijking: DCS met PLC

Zowel een DCS (Distributed Control Systems) als een PLC (Programmable Logic Controller) zijn apparaten die we binnen de industriële automatisering gebruiken om een proces of machine te besturen of te automatiseren. Een PLC is een robuuste computer en is vergelijkbaar met een DCS, welke meerdere autonome controllers bevat die door een systeem zijn verspreid. Maar er zijn nog meer verschillen.

De verschillen

1. Verwerkingssnelheid

PLC’s reageren binnen 10 milliseconden op een verandering, waardoor het mogelijk is motoren en aandrijvingen op hoge snelheden nauwkeurig aan te sturen. Een DCS is langzamer (100 tot 500 milliseconden), maar ze hoeven ook niet zo snel te zijn. Ze sturen namelijk systemen aan in plaats van individuele apparaten.

2. Aantal Inputs & Outputs

Een PLC kan honderden Inputs & Outputs aan en enkele tientallen analoge IO’s. Een DCS wel duizenden IO’s, maar is oorspronkelijk ontwikkeld voor analoge besturing. Ze kunnen dan ook honderden of zelfs duizenden analoge IO’s aan.

3. Aanpasbaarheid

PLC’s zijn in hoge mate aanpasbaar en kunnen van de grond af aan geprogrammeerd worden naar de wensen en behoeften. Een DCS daarentegen wordt geleverd met ingebouwde besturingsfuncties die dienen te worden geconfigureerd op basis van de applicatie. Dit maakt het een betrouwbaar systeem.

4. Redundantie

Een DCS heeft een ingebouwde redundantie, wat zorgt voor een betere systeemverzekering. Hierdoor gebruikt men ze meestal in productieprocessen van waardevolle producten, een continue productie is en storingen leiden tot schade aan apparatuur. PLC’s daarentegen hebben geen ingebouwde redundantie. Ze kunnen redundant worden gemaakt met extra, dure hardware. PLC’s worden daarom meestal gebruikt wanneer de waarde van een product laag is en de productie flexibel dient te zijn.

5. Flexibiliteit

PLC’s hebben een eenvoudige en flexibele architectuur welke bestaat uit controllers, IO-modules, HMI’s en engineeringsoftware. DCS-systemen zijn minder flexibel en worden geleverd met controllers, IO-systemen, databaseservers, engineering- en besturingsservers.

6. Applicaties

PLC’s zijn het meest geschikt voor specifieke applicaties die minder vaak veranderen, terwijl een DCS geschikt is voor complexe processen die geavanceerde procesbesturingscapaciteit nodig hebben.

7. Investering

Een DCS is overigens niet meer zo duur als een aantal decennia geleden en is gemakkelijker te implementeren, maar feit blijft: een PLC is goedkoper dan een DCS.

  Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


   Ik wil graag meer weten over


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


     Maak mij blij met meer optimalisatie!

     Waar kunnen we je meer over vertellen?


      Download gratis whitepaper

      "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


       Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


        Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


         Ontvang de prijslijst direct in jou inbox          Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

          Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

           Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!            Download gratis Ignition

            Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!


             Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
             Welke oplossing ben je naar op zoek?


              Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


               Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


                Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


                 Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!