Vergelijking: RTU met PLC

Wanneer je een SCADA-systeem wilt implementeren, vraag je je wellicht af of je een RTU (Remote Terminal Unit) of PLC (Programmable Logic Controller) moet gebruiken om de benodigde data te verzamelen. Laten we eens kijken naar de verschillen van deze twee apparaten, zodat jij voldoende informatie hebt om het beste apparaat voor jouw SCADA-systeem te kiezen.

RTU versus PLC

Een SCADA-systeem (Supervisory Control and Data Acquisition) heeft een centraal station voor het verzamelen van data en het beheren van jouw productieprocessen. Het systeem heeft ook sensoren (bijvoorbeeld RTU’s of PLC’s) die in de buurt van de bron worden geplaatst. Een RTU of PLC verzamelt de gegevens lokaal en stuurt deze vervolgens naar een centraal station op enkele kilometers afstand.

Het doel, gegevens verzamelen en terugsturen naar een centraal station, is dus voor beide apparaten hetzelfde. Echter doen ze dat op een andere manier. RTU’s zijn groter, vereisen geen programmeerervaring, hebben veel ingebouwde intelligentie en hebben meer inputs en outputs dan PLC’s. Het lijkt dan logisch dat een RTU de beste oplossing zou zijn, maar ook dit apparaat heeft nadelen.

De 3 grootste nadelen van RTU's

1. Je hebt minder programmeervrijheid

Bij de aanschaf van een RTU hoef je deze niet te programmeren, want het apparaat heeft ingebouwde functies die je eenvoudig kan configureren. De RTU’s van vandaag hebben een eenvoudige webinterface, wat handig is als je niet weet hoe je moet programmeren of je jouw tijd niet wilt besteden aan programmeren. Echter wordt hiermee wel je vrijheid beperkt.

Indien je een standalone controller met stroom voor jouw applicatie nodig hebt, zijn PLC’s de beste keuze. Je moet dan wel in je achterhoofd houden dat je een bepaald niveau van programmeerervaring nodig hebt.

2. De omvang van een RTU is groter

RTU’s zijn groter dan PLC’s, dat is een feit. Dit hoeft echter geen probleem voor je te zijn, maar soms zijn de ruimtes erg beperkt. Je zou je uitrusting in een kleine kast kunnen installeren, maar in een productieomgeving moet je om alle apparatuur heen werken die er al is.

3. De initiële prijs van een RTU is hoger

PLC’s worden veelal in grote aantallen geproduceerd, omdat deze niet geprogrammeerd worden voordat je ze krijgt. Hierdoor is de marktprijs van een PLC relatief laag. Een RTU heeft grotere afmetingen, meer inputs en outputs, meer ingebouwde intelligentie. Hierdoor is zelfs de goedkoopste RTU nog niet zo laag in prijs als een PLC.

Conclusie: kies je voor een RTU of PLC?

Hoewel RTU’s deze drie nadelen hebben in vergelijking met PLC’s, hoeft dit niet direct iets voor jou te betekenen. Misschien wil je jouw apparaat niet zelf programmeren, heb je geen probleem als het om rackruimte gaat en heb je genoeg budget om een RTU aan te schaffen.

Jouw beslissing kan te maken hebben met betrouwbaarheid en de mogelijkheden en functionaliteit die je nodig hebt. Dit betekent dat het apparaat dat je kiest misschien wel het meest gerelateerd is aan jouw branche. Echter wil dit niet zeggen dat een bepaalde industrie het best wordt bediend door een RTU of PLC, maar elke industrie heeft gemeenschappelijke kenmerken.

PLC's in industriële automatisering

PLC’s worden veelal gebruikt in productieomgevingen, om de volgende redenen:

 • Productie is beperkt tot een klein gebied

  In een afgesloten ruimte kan je elke afzonderlijke PLC op jouw netwerk aansluiten zonder een hoop resources te verspillen, waardoor het de lage kosten van een PLC waard maakt.

 • Temperatuurcontroles

  Bij productieprocessen moeten extreem hoge of lage temperaturen worden gecontroleerd. Dit maakt PLC’s, die niet milieuvriendelijk zijn gehard zoals een RTU, het ideale apparaat.

 • Al PLC’s in gebruik

  Je profiteert van het implementeren van PLC’s die vergelijkbaar zijn met wat je al hebt in je productieproces.

RTU’s in industriële telecomnetwerken

RTU’s worden gebruikt door telecommunicatiebedrijven, transportbedrijven, overheidsinstanties en meer:

 • Groot geografisch gebied

  Eén RTU die de functies van een meerdere kleine PLC’s op een externe locatie aankan. Aangezien een RTU één apparaat is, creëer je schaalvoordelen door deze in te zetten.

 • Geen of beperkte controles

  Van een ingesneeuwde locatie op de top van een berg tot een afgelegen locatie in de hete woestijn, apparaten in deze omgevingen moet een breed temperatuurbereik aankunnen.

 • Lange levensduur

  Sommige locaties hebben sneeuwscooters of helikopters nodig om ze te bereiken en dit kan uren duren. RTU’s zijn ontworpen om dure, tijdrovende reparaties te voorkomen.

  Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


   Ik wil graag meer weten over


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


     Maak mij blij met meer optimalisatie!

     Waar kunnen we je meer over vertellen?


      Download gratis whitepaper

      "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


       Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


        Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


         Ontvang de prijslijst direct in jou inbox          Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

          Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

           Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!            Download gratis Ignition

            Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!


             Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
             Welke oplossing ben je naar op zoek?


              Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


               Ontvang het factsheet direct in jouw inbox


                Ontvang het whitepaper direct in jouw inbox


                 Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!