Wat is een VPN?

VPN

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen twee apparaten of netwerken via een openbaar netwerk, zoals het internet. Men gebruikt het om hun online activiteiten te beschermen door gegevens te versleutelen en te anonimiseren. Het werkt door een veilige tunnel te creëren tussen jouw apparaat en het internet, waardoor alle gegevens die deze twee punten uitwisselen versleuteld en veilig zijn voor derden om te zien of te onderscheppen. Een beveiligde verbinding helpt ook bij het omzeilen van geografische beperkingen, waardoor je toegang krijgt tot websites en diensten die anders niet beschikbaar zijn in jouw locatie.

Hoe werkt een VPN?

Het creëert een beveiligde tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt al jouw internetverkeer versleuteld en verstuurd via deze tunnel, waardoor het veilig en beveiligd is.

Hier is hoe een typische VPN werkt:

1. Start de VPN-software op jouw apparaat en log in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord.
  2. Selecteer een serverlocatie waarmee je verbinding wil maken (elk land dat jouw VPN-provider ondersteunt).
  3. Zodra je verbinding maakt met de VPN-server maakt die een beveiligde tunnel tussen jouw apparaat en de server.
  4. Al het internetverkeer van jouw apparaat is nu versleuteld, waardoor het veilig en beveiligd is.
  5. Jouw VPN-provider ziet jouw internetverkeer niet en slaat het ook niet op. Dit komt doordat het versleuteld is en alleen toegankelijk is voor jou en de VPN-server.
  6. Wanneer je verbinding wil maken met een website of online dienst, stuur je het verzoek via de VPN-tunnel terug naar de server. Deze ontvangt het verzoek en stuurt het antwoord terug via dezelfde tunnel naar jouw apparaat.
  7. Jouw internetverkeer blijft versleuteld en beveiligd terwijl het door de VPN-tunnel reist. Hierdoor is het moeilijk voor derden om het te onderscheppen of te bespioneren.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een VPN?

• Bescherming van jouw privacy: Het helpt jouw online privacy te beschermen door jouw gegevens te versleutelen en te anonimiseren. Hierdoor is het moeilijker voor derden om jouw online activiteiten te volgen en te bespioneren.
  • Beveiliging: Het helpt jouw online activiteiten veiliger te maken door jouw gegevens te versleutelen. Hierdoor is het moeilijker voor hackers om jouw gegevens te stelen.
  • Omzeilen van geografische beperkingen: Je krijgt toegang tot websites en diensten die anders niet beschikbaar zijn in jouw locatie. Dit is vooral handig als je wil streamen of downloaden van buitenlandse websites die geografisch beperkt zijn.
  • Bescherming tegen hackers op openbare wifi-netwerken: Openbare wifi-netwerken zijn vaak onveilig en gemakkelijk toegankelijk voor hackers. Het helpt jouw internetverkeer te versleutelen en te beschermen tegen cyberaanvallen wanneer je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk.
  • Anoniem browsen: Het helpt je anoniem te blijven tijdens het surfen op het internet door jouw IP-adres te maskeren en je te verbinden met een server op een andere locatie.
  • Veiliger werken op afstand: Als je op afstand werkt of toegang hebt tot bedrijfsgegevens vanuit een andere locatie, helpt het bij het beveiligen van jouw gegevens en voorkomt dat onbevoegde personen toegang krijgen.

Welke informatie wordt beschermd?

Een VPN versleutelt al het internetverkeer tussen jouw apparaat en de server, waardoor het moeilijker is voor derden om jouw online activiteiten te volgen en te bespioneren. Dit omvat onder andere:

IP-adres: Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, maskeert die jouw IP-adres en vervangt hem door het adres van de server. Dit maakt het moeilijk voor derden om jouw online activiteiten te traceren naar jouw fysieke locatie.

Browsen: Al jouw internetactiviteit, zoals het bezoeken van websites, downloaden van bestanden en streamen van video’s.

Communicatie: Alle communicatie via e-mail, instant messaging of andere vormen van online communicatie.

Locatie: Met behulp van een beveiligde verbinding ben je ook in staat jouw locatie te maskeren en toegang te krijgen tot websites en diensten die anders niet beschikbaar zijn in jouw locatie.

Gevoelige informatie: Als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, zoals op een luchthaven of en café, helpt een VPN bij het beschermen van jouw gevoelige informatie tegen hackers die mogelijk toegang hebben tot hetzelfde netwerk.

Is een VPN legaal?

Ja, het gebruik van een beveiligde verbinding is over het algemeen legaal. Er zijn echter enkele uitzonderingen, afhankelijk van het land waarin je je bevindt en de specifieke activiteiten die je met een VPN uitvoert.

In sommige landen is het gebruik verboden of beperkt door de overheid. Dit is bijvoorbeeld het geval in landen met beperkte internetvrijheid, waar de overheid toezicht houdt op het internetgebruik van burgers. In dergelijke gevallen is het gebruik ervan een schending van de wet en staat hier een straf op.

In de meeste landen is het echter volkomen legaal om een VPN te gebruiken voor persoonlijke en zakelijke doeleinden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het gebruik ervan niet betekent dat je vrij bent om illegale activiteiten uit te voeren, zoals het downloaden of verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, het uitvoeren van cyberaanvallen of het plegen van andere strafbare feiten. Het gebruik van een VPN betekent niet dat je boven de wet staat en je blijft verantwoordelijk voor jouw eigen acties.

Wat zijn de nadelen aan het gebruik ervan?

Hoewel het gebruik van een VPN veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om rekening mee te houden:

• Snelheidsverlies: Het gebruik van een VPN leidt mogelijk tot een vertraging in de internetverbindingssnelheid, omdat al het internetverkeer via de VPN-server moet lopen. De mate van snelheidsverlies varieert afhankelijk van de kwaliteit van de VPN-service en de afstand tot de server.
  • Kosten: Veel goede VPN-services brengen kosten met zich mee, en sommige kunnen relatief duur zijn, vooral als je geavanceerde functies nodig hebt. Gratis VPN-services zijn er ook, maar deze hebben vaak beperkingen en zijn vaak minder betrouwbaar of veilig.
  • Mogelijke blokkades: Sommige online diensten, zoals streamingplatforms of bankwebsites, blokkeren of beperken het gebruik van VPN’s. Dit betekent dat je de VPN moet uitschakelen om toegang te krijgen tot deze diensten, waardoor je kwetsbaar bent voor online bedreigingen.
  • Betrouwbaarheid: De betrouwbaarheid van een VPN-service is afhankelijk van de kwaliteit van de service en de reputatie van de provider. Sommige services zijn erg onstabiel en vallen regelmatig uit.
  • Technische complexiteit: Het opzetten en configureren van een VPN is voor sommige gebruikers technisch complex en vereist mogelijk enige kennis van netwerkinstellingen en -protocollen.

Waarom een VPN gebruiken bij industriële automatisering?

In de industriële automatisering worden VPN’s veelvuldig ingezet om een veilige verbinding te bieden tussen apparaten zoals sensoren, controllers en actuatoren die worden gebruikt om industriële processen te beheren. Door een VPN te gebruiken, zijn deze apparaten in staat veilig met elkaar te communiceren en onderling gegevens uit te wisselen zonder het risico dat ongeautoriseerde partijen gevoelige informatie onderscheppen.

Een ander belangrijk voordeel van VPN’s in industriële automatisering is dat ze in te zetten zijn om toegang te bieden tot geautomatiseerde systemen en netwerken vanaf externe locaties. Dit betekent dat werknemers die op afstand werken, zoals technici en ingenieurs, toegang krijgen tot deze systemen en netwerken zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn op de locatie van het industriële proces.

Door gebruik te maken van een VPN in de industriële automatisering, verbeteren bedrijven de veiligheid en betrouwbaarheid van hun industriële processen, terwijl ze tegelijkertijd de flexibiliteit krijgen die nodig is om op afstand te werken.

VPN en Ignition

Ignition is een industriële automatiseringssoftwareplatform dat wordt gebruikt om verschillende industriële processen te beheren, zoals productie, transport, opslag en distributie van goederen. Het platform biedt een breed scala aan functies, waaronder gegevensverzameling, gegevensanalyse, visualisatie van gegevens en beheer op afstand van industriële processen.

Een VPN kan worden gebruikt om een veilige en betrouwbare verbinding te bieden tussen Ignition-software die op afstand wordt uitgevoerd en industriële apparaten en netwerken. Hierdoor krijgen gebruikers veilig toegang tot de Ignition-software vanaf externe locaties, zoals thuis of onderweg, terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid en integriteit van de gegevens en systemen behouden.

Een belangrijk voordeel van het gebruik van een VPN in combinatie met Ignition-software is dat het de flexibiliteit biedt om op afstand te werken zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en integriteit van de gegevens. Dit is vooral handig voor industriële processen die op afgelegen locaties plaatsvinden of waarbij de apparaten en systemen niet op dezelfde locatie zijn als degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en de controle van deze processen.

Kortom, het gebruik van een VPN in combinatie met Ignition-software biedt een veilige, betrouwbare en flexibele oplossing voor het beheer van industriële processen (op afstand), terwijl tegelijkertijd de veiligheid en integriteit van de gegevens en systemen worden gehandhaafd.