» Wat is OEE?
» Hoe wordt de OEE berekend?
» Wat is een goede waarde?
» Wie gebruikt het?
» Wat zijn de voordelen van OEE?
» Wat zijn veelvoorkomende valkuilen bij het implementeren van OEE?
» Waarom OEE meten met een SCADA-systeem?
» Wat is goede OEE-software?
» OEE en Ignition
» Ontdek Ignition
Andere kennisbank artikelen
OEE
» Wat is OEE?
» Hoe wordt de OEE berekend?
» Wat is een goede waarde?
» Wie gebruikt het?
» Wat zijn de voordelen van OEE?
» Wat zijn veelvoorkomende valkuilen bij het implementeren van OEE?
» Waarom OEE meten met een SCADA-systeem?
» Wat is goede OEE-software?
» OEE en Ignition
» Ontdek Ignition
Wat is OEE?
OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness en is de gouden standaard om de productie efficiëntie te meten. Het is een meetmethode waarmee je de daadwerkelijke productietijd en output inzichtelijk kunt krijgen. Door alle stilstanden en storingen bij te houden, krijg je een overzicht van de grootste verliezen tijdens jouw productieproces. Dat alles om vervolgens deze verliezen te voorkomen en dus de OEE-score te verhogen.
De score berekenen we aan de hand van 3 factoren:
- Beschikbaarheid: Het percentage van de tijd dat de apparatuur beschikbaar is voor productie, rekening houdend met geplande en ongeplande stilstand.
- Prestatie: Het percentage van de productiecapaciteit dat gebruikt wordt.
- Kwaliteit: Het percentage goede producten dat geproduceerd wordt, vergeleken met het totale aantal geproduceerde producten.
De OEE-waarde wordt gewoonlijk uitgedrukt als een percentage, waarbij 100% betekent dat de apparatuur maximaal efficiënt werkt. OEE wordt gebruikt om gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn, zoals apparatuur die vaak uitvalt of processen die een groot aantal defecten opleveren. Door de OEE te monitoren zijn fabrikanten in staat de productiviteit en winstgevendheid van hun activiteiten verbeteren.
Hoe wordt de OEE berekend?
De formule voor het berekenen van de OEE is als volgt:
OEE = beschikbaarheid x prestaties x kwaliteit
1. Beschikbaarheid
Als een lijn ingepland staat voor een dienst van 8 uur met twee pauzes van 15 minuten en één van 30 minuten, dan is de geplande tijd 7 uur. Wanneer er tijdens de productie 25 stilstanden zijn met een totale tijd van 45 minuten stilstand, dan is de looptijd nog maar 6 uur en 15 minuten. Dit komt neer op 7 uur minus 45 minuten. De beschikbaarheid is 89% en wordt berekend door 6 uur en 15 minuten te delen door 7 uur.
Beschikbaarheid = (totale geplande productietijd – ongeplande stilstandtijd) / totale geplande productietijd
2. Prestaties
Als een werk cel is ontworpen om 10 eenheden per minuut te produceren, kunnen we de theoretische productie berekenen. Wanneer we bijvoorbeeld 6 uur en 15 minuten werkelijke productietijd nemen en het voorbeeld van geproduceerde eenheden per minuut van hierboven gebruiken, produceren we 3750 stuks in de gegeven tijd (6 uur en 15 minuten, staat gelijk aan 375 minuten en dat maal 10). Indien het werkelijke aantal geproduceerde eenheden 3000 is, dan is de prestatie: 3000 delen door 3750 wat gelijk staat aan 80%.
Prestaties = totale geproduceerde hoeveelheid / maximale capaciteit binnen de beschikbare productietijd
3. Kwaliteit
Als van het aantal geproduceerde producten van hierboven 200 eenheden afgekeurd worden door de kwaliteitsinspectie, kom je uit op 2800 goedgekeurde eenheden. De kwaliteit wordt dan 2800 gedeeld door 3000, wat neer komt op 93%.
Kwaliteit = totaal aantal goede producten / totaal aantal geproduceerde producten
De OEE score bereken je door alle percentages met elkaar te vermenigvuldigen: 89% x 80% x 93% = 66%.
Wat is een goede waarde?
Een goede OEE-waarde is afhankelijk van de specifieke apparatuur of productielijn die wordt gemeten en de industrie waarin deze opereert. Over het algemeen wordt een waarde van 85% of hoger beschouwd als goed en een waarde van 90% of hoger als uitstekend. Het is echter belangrijk op te merken dat een waarde van 100% bijna onmogelijk te bereiken is, omdat er altijd factoren blijven die stilstand of kwaliteitsproblemen veroorzaken.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat OEE een relatieve metriek is. Het moet worden vergeleken met vergelijkbare apparatuur of productielijnen binnen jouw eigen faciliteit of met industriestandaarden, evenals met jouw eigen historische prestaties.
Zelfs als je een hoge waarde bereikt, betekent dit niet noodzakelijk dat de apparatuur of productielijn op het optimale niveau werkt. Om de efficiëntie en productiviteit echt te maximaliseren, moeten fabrikanten de OEE-gegevens voortdurend bewaken en analyseren om knelpunten op te sporen en te elimineren en de prestaties te verbeteren.
Wie gebruikt het?
OEE is in te zetten door elk bedrijf dat productieactiviteiten uitvoert, ongeacht de grootte of sector. Het wordt vaak gebruikt in de maakindustrie, waaronder de automobiel-, farmaceutische-, voedingsmiddelen-, elektronica- en luchtvaartindustrieën.
Productie- en operationele managers, technische teams en operators zijn de belangrijkste gebruikers. Het stelt hen in staat om de prestaties van de productielijn te meten, te analyseren en te verbeteren, wat leidt tot een hogere productiviteit en winstgevendheid.
OEE wordt ook gebruikt door andere belanghebbenden binnen een organisatie, zoals financiële managers en bedrijfsanalisten, om de algehele efficiëntie van de productieactiviteiten te meten en te beoordelen.
Wat zijn de voordelen van OEE?
- Betere productiviteit: Door inefficiënties in het productieproces te identificeren en aan te pakken wordt de productiviteit verbeterd. Dit leidt tot een hogere output en lagere productiekosten.
- Hogere kwaliteit: Door problemen in het productieproces die van invloed zijn op de productkwaliteit te identificeren, wordt de productkwaliteit. Dit leidt tot minder uitval en een hogere klanttevredenheid.
- Betere planning: Het helpt bij het plannen van de productie door bedrijven in staat te stellen de capaciteit van hun productielijnen te begrijpen en te optimaliseren. Dit leidt tot een betere planning van de productie, minder verstoringen en meer efficiëntie.
- Lagere kosten: Het verlaagt de productiekosten door inefficiënties te verminderen en de productiviteit te verbeteren. Dit leidt tot lagere loonkosten, energiekosten en materiaalkosten.
- Verbeterde communicatie: Het verbetert de communicatie tussen verschillende afdelingen in een bedrijf. Door de prestaties te meten en deze te delen met andere afdelingen, zijn bedrijven in staat betere beslissingen te nemen en efficiënter te werken.
- Continue verbetering: Het bevordert een cultuur van continue verbetering binnen een bedrijf. Door de prestaties van de productielijn regelmatig te meten en te verbeteren, verbeteren bedrijven hun efficiëntie, kwaliteit en winstgevendheid.
Wat zijn veelvoorkomende valkuilen bij het implementeren van OEE?
Het implementeren van OEE kan een uitdaging zijn en er zijn verschillende valkuilen waar bedrijven rekening mee moeten houden:
- De nauwkeurigheid van OEE is afhankelijk van de nauwkeurigheid van de gegevensverzameling. Als er onjuiste gegevens worden verzameld, leidt dit tot onjuiste berekeningen. Het is belangrijk om de juiste meetinstrumenten te gebruiken en om ervoor te zorgen dat het personeel correct wordt opgeleid om de gegevens op de juiste manier te verzamelen.
- Dit is slechts één prestatie-indicator en mag niet de enige focus zijn van een productie-omgeving. Als er te veel nadruk wordt gelegd op het verbeteren van de OEE, gaat dit ten koste van andere belangrijke factoren, zoals kwaliteit, veiligheid en klanttevredenheid.
- Het is belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor OEE-verbetering en om te weten welke stappen er moeten worden genomen om deze doelen te bereiken. Als er geen duidelijke doelen zijn, verloopt de implementatie van OEE chaotisch en zonder richting.
- Succesvolle implementatie van OEE vereist de betrokkenheid van het hele team, van operators tot management. Als werknemers niet betrokken zijn bij het proces en niet begrijpen waarom OEE belangrijk is, leidt dit tot weerstand en een gebrek aan medewerking.
- Het is geen statische maatstaf en de omstandigheden veranderen regelmatig. Daarom is het belangrijk om de OEE voortdurend te monitoren en aan te passen aan veranderende omstandigheden en om ervoor te zorgen dat de verbeteringsmaatregelen blijven werken.
- Het is belangrijk om dit stap voor stap uit te rollen en niet te snel te willen gaan. Het is verleidelijk om snel resultaten te willen zien, maar dat leidt tot fouten en het risico dat het project mislukt.
Waarom OEE meten met een SCADA-systeem?
Een SCADA-systeem biedt realtime inzicht in de productieprocessen en apparatuurprestaties. Door een integratie met SCADA, zijn operators in staat de prestaties van de apparatuur in realtime te volgen en trends en problemen tijdig te identificeren.
SCADA-systemen verzamelen gegevens over de productie en prestaties van geautomatiseerde apparatuur. Dit vermindert de noodzaak van handmatige metingen en vermindert menselijke fouten.
OEE-metingen in een SCADA-systeem bieden gegevens om de efficiëntie van de apparatuur te verbeteren en problemen op te lossen. Dit stelt operators en managers in staat om sneller en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het optimaliseren van de productieprocessen.
Het integreren van OEE-metingen in een SCADA-systeem maakt het mogelijk om de prestaties van apparatuur in tijd te traceren. Dit helpt om trends te identificeren en prestatieverbeteringen in de loop van de tijd te volgen.
Wat is goede OEE-software?
Er zijn veel softwareoplossingen beschikbaar op de markt. De beste software is afhankelijk van de specifieke behoeften en vereisten van jouw organisatie. Hier zijn enkele belangrijke factoren om op te letten bij het selecteren van een geschikte softwareoplossing:
- Zorg ervoor dat de software de functionaliteit biedt die je nodig hebt, zoals realtime monitoring, rapportage, gegevensanalyse, enz.
- Controleer of de software kan worden geïntegreerd met jouw bestaande productie- en operationele systemen, zoals ERP-systemen, MES-systemen, PLC’s, enz.
- De software moet gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen zijn voor zowel technische als niet-technische gebruikers.
- Zorg ervoor dat de software schaalbaar is en kan worden aangepast aan de groei van jouw bedrijf.
- Controleer of de softwareleverancier voldoende ondersteuning en training biedt om jouw team te helpen de software effectief te gebruiken.
OEE en Ignition
Ignition is een SCADA-softwareplatform dat wordt gebruikt voor industriële automatisering en procesbeheersing. Het platform biedt functionaliteit voor gegevensverzameling, analyse, visualisatie en rapportage voor verschillende industrieën, waaronder de maakindustrie.
Ignition bevat een OEE-module waarmee gebruikers in staat zijn de OEE van hun productielijnen te meten en te analyseren. De module biedt de mogelijkheid om de OEE in realtime te monitoren en geeft inzicht in de factoren die van invloed zijn op de prestaties van de productielijn.
De OEE-module van Ignition bevat ook functies voor het vastleggen en analyseren van de stilstandtijden, het meten van de kwaliteit van het geproduceerde product en het bijhouden van de productiesnelheid. Hierdoor kunnen gebruikers inzicht krijgen in de factoren die de OEE beïnvloeden en kunnen ze gerichte verbeteringen aanbrengen om de productiviteit en winstgevendheid te verhogen.
Waarom Ignition gebruiken voor OEE-metingen?
- Integratie: Ignition biedt integratie met verschillende automatiserings- en productiesystemen, waaronder ERP- en MES-systemen, wat het eenvoudiger maakt om productiedata te verzamelen en te analyseren.
- Flexibiliteit: Ignition is zeer flexibel en aanpasbaar, waardoor het gemakkelijk is om OEE-metingen en -rapportage aan te passen aan de specifieke behoeften van uw bedrijf.
- Realtime monitoring: Ignition biedt realtime monitoring van productielijnen, waardoor operators snel problemen kunnen identificeren en oplossen voordat ze leiden tot stilstandtijd en verlies van productiviteit.
- Analyse: Ignition biedt krachtige analysefuncties, waardoor gebruikers inzicht kunnen krijgen in de factoren die van invloed zijn op de OEE en gerichte verbeteringen kunnen aanbrengen om de efficiëntie te verhogen.
- Schaalbaarheid: Ignition is zeer schaalbaar, wat betekent dat het kan worden gebruikt voor kleine en grote productieomgevingen en kan worden aangepast aan de behoeften van groeiende bedrijven.
- Kosten: Ignition is vaak een betaalbare oplossing voor OEE-metingen in vergelijking met andere commerciële softwareoplossingen.
Ontdek Ignition
Plan nu een exclusieve Ignition-demo op locatie
- Leer hoe Ignition specifiek in jouw bedrijf kan worden toegepast.
- Stel direct al je vragen en ga dieper in op specifieke softwareaspecten.
- Ontvang op maat gemaakte oplossingen en deskundig advies.
Start met het bouwen van je eigen Ignition-applicatie
- Snel en moeiteloos te installeren.
- Ontdek en benut alle functionaliteiten van de software, zo lang als je wilt.
- Maak onbeperkt verbinding met tags, PLC’s, databases en apparaten.
- Beoordeel zelf of Ignition aan de behoeften van jouw bedrijf voldoet.
Verken Ignition in de online demo-omgeving
- Geen download of installatie vereist.
- Bekijk toepassingen voor verschillende industrieën.
- Pas waarden aan en zie onmiddellijk het resultaat.
- Leer hoe Ignition processen automatiseert en visualiseert, zelfs zonder programmeerkennis.
- Ontdek alle mogelijkheden en of Ignition aan jouw behoeften voldoet.
Je bent er bijna!
Vul het formulier in. Onze Technisch Accountmanager, Stijn, neemt snel contact met je op om vrijblijvend een afspraak te plannen. Ontdek hoe onze expertise en oplossingen jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kunnen tillen.
Aarzel niet; de weg naar verbeterde efficiëntie ligt binnen handbereik. Master your growth!
Je bent er bijna!
Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de download. Binnen enkele minuten ben je al bezig met het bouwen van je eigen Ignition-applicatie.
Geen zorgen, wij helpen je stap voor stap door deze download heen!
Je bent er bijna!
Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de online demo-omgeving van Ignition.